Gideonin tarina

Kenialaislähtöinen Gideon Lagat muutti Suomeen vuonna 2010 Nokia-buumin ja insinööriopintojen perässä. Alan työnäkymien muuttuessa eteen tuli alan vaihdos ja sairaanhoitajan opintojen aloittaminen.

Lahden ammattikorkeakoulun (nyt. LAB) kampuksella hän tutustui Kamerunista Suomeen muuttaneisiin Fred Obiin ja Bernabe Forbaan. Opintojen jälkeen kaikki kolme työllistyivät hoitoalalle. Gideonin työskenteli kardiologian osastolla, Obi ja Forba puolestaan Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymän kotihoidossa. Pian kolmikolle syntyi ajatus yhteisen hoiva-alan yrityksen perustamisesta. Kaikki kolme halusivat tehdä hoitoalan töitä Suomessa, missä koulutus oli ollut heille ilmaista. ”Giving back to community” kuvastaa hyvin niin yrittäjien omia kuin perustetun yrityksenkin arvoja.

Gideonin tarinassa on paljon opittavaa. Erilaisten kulttuurin kohdatessa syntyy helposti ennakkoluuloja mm. ammattitaitoa kohtaan. Gideon kokee voittaneensa asiakkaidensa luottamuksen tekemällä työnsä hyvin. Hän myös opetteli itsenäisesti suomen kielen.

Vain yhteistä kieltä puhumalla voi ymmärtää asiakasta ja tulla ymmärretyksi. Hoitotilanteessa tarvitaan aitoa läsnäoloa ja asiakkaiden toiveiden kuuntelemista.

Gideonin tapa suhtautua ihmisiin tulee kulttuuriperimästä, suurten perheyhteisöjen Keniasta. Perheessä ketään ei jätetä yksin vaikeallakaan hetkellä. Välittämisen arvot ohjaavat myös yritystoimintaa ja näkyvät konkreettisesti arjen hoitotyössä. Asiakas halutaan hoitaa kokonaisvaltaisesti, ei vain pakolliset toimet tekemällä ja lääkkeet antamalla. Lisäksi käyntiajat asiakkaan luona halutaan pitää riittävinä, jotta tunne huolehtimisesta välittyy hoivaa tarvitsevalle.

Pelkästään rahan takia työtä ei tehdä. Parasta on, kun asiakas on tyytyväinen hoitoonsa. Minusta tuntuu hyvältä, että voin auttaa enemmän.

Hoiva-alalla monen asian pitää jatkossa muuttua, lähtien työn arvostuksesta. Ulkomaisen työvoiman tarve kasvaa vauhdilla. Erityisen tärkeäksi Gideon kokee suomen kielen oppimisen. Kunnilta hän toivoo enemmän panostusta kielikurssien ja etäopetuksen järjestämiseen. Hoitajapula saadaan helpottumaan vain oikeilla päätöksillä ja arjen teoilla.

Lähde: artikkeli ESS 2.7.2021